søndag den 31. oktober 2010

So much to do - so little time...

Vi har lavet en midtvejs analyse (vi er vel akademikere og forskere!) og vi er nået frem til, at der må laves en liste og en plan, hvis vi skal have bare en chance for at overskue om vi får set, oplevet, gjort de ting, vi allerhelst vil her i New York. Vi har kun cirka 7 uger tilbage(!!!). Det vil sige, at vi nu har været her præcis halvdelen af tiden!! Hjælp! Hvor vildt!! Hverdagen går jo hurtigt med arbejde/børnepasning /indkøb/leg/mad/vask/oprydning/rengøring/transport. Sjovt nok, så kan man nemlig ikke undgå den slags på trods for at man er taget hjemmefra. Så det er weekenderne vi først og fremmest satser på til de 'store' ting - og så må der planlægges, overskues så der måske kan prioriteres blandt det vigtigste... Ja, ja, ja, jeg ved det godt, jeg har en lille Monica (fra Friends) gemt i mig :-)

Nå, men her kommer den liste, som vi har samlet os indtil nu (det med kursiv har vi allerede nået. Det med grønt har vi nået efter at listen er lavet - og det med rødt, har vi droppet at nå og resten er altså på ønske to-do-list :-)). Listen vil blive opdateret løbende, så kom evt. tilbage, hvis I har lyst til at følge tilskud af gode idéer eller se, hvad vi har nået... Vi tager meget gerne imod gode forslag og tips - så det kan blive til en fælles liste af gode tips og perspektiver på New York:

KVARTERER
 • SOHO - Jeg og vi mangler simpelthen at gå ordentlig rundt og snuse i dette kvarter. Vi har været forbi en enkelt gang uden rigtig at vide, hvor vi var og på vej til noget andet - og jeg kigger længselsfuldt derned hver gang jeg er på Sociologi, da det ligger lige i udkanten af kvarteret; men jeg skal altid den modsatte vej... Jeg hører fra flere kanter, at der bare er en skøn stemning - for ikke at tale om fantastiske butikker... altid godt!
 • Chinatown, Little Italy, Little India, Little Korea - lidt har vi set, men vi skal nok sætte lidt mere tid af til at spise, gå i de særprægede butikker og bare gå fra det ene 'land' til det andet.
 • Williamsburg - (begyndende) hipt kvarter i Brooklyn, som jeg kun lige har set en smule af, men som - så vidt høres og læses - anbefales at se lidt nærmere på og mærke stemningen i.
 • Columbia University - jeg søgte om tilknytning til sociology på Columbia, men fik afslag pga. allerede for mange gæsteforskere. I modsætning til NYU og andre af downtown universiteterne fornemmer jeg, at Columbia har et reelt campus område, som man kender det fra mange andre steder og fra film/tv o.lign. - og det er bare altid sjovt at gå rundt på denne slags områder og se på livet her og se på opslagstavlernes tilbud om jobs, koncerter, salg af cykler etc.
 • Greenwich village, Meatpacking district, Central Park - men de to første kvarterer lever vi i, så det er ikke en udflugt og den sidste er så oplagt, at det næsten bliver en kliché at understrege som vigtig - men hvilken skøn kliché :-) Og der boede vi (i hvert fald meget tæt på) i begyndelsen af vores ophold...
 • ...Jeg kunne nu dog stadig rigtig godt tænke mig, at tage en cykeltur gennem hele Central Park, så man virkelig kan fornemme hvor kæmpestor den er - den logistiske udfordring er her om man kan leje en cykelstol til Elias også ellers er den idé ligesom skudt i jorden. Indtil videre har vi turet rundt i den sydlige del, hvor vi boede i nærheden tidligere - og så tog jeg en tur i midten af parken omkring den store (Manhatten) søen i mandags, hvor jeg passede Elias. Jeg synes, at kunne genkende omgivelserne fra diverse løbescener fra film, der udspiller sig i New York... Så også en - åbenbart - stor stjerne, da Taylor Swift indspillede en musikvideo i romantiske efterårs omgivelser i Parken. Taylor Swift er Country & Western's version af Britney Spears, som der var en, der var så sød at belære den ignorante dansker om. Jeg er dog pludselig kommet på en alternativ måde at se hele Central Park på selvom vi ikke finder en cykelstol: Tage en hestevognstur gennem hele Central Park. Det kunne være en både romantisk og hyggelig tur. Det tror jeg, vi skal satse på :-) - selvom det også kunne være skønt at komme ud at cykle lidt. Jeg tror, jeg savner det, ligesom jeg savnede det, da jeg lige havde født og inden vi fik ladcykel.

MUSEER, SIGHTSEEING OG DIVERSE UNDERHOLDNING
 • Frihedsgudinden - skal man ikke se nærmere på hende? Vi har set hende på afstand enten fra 'vores boardwalk' en blok fra vores lejlighed eller fra den gratis færge, der sejler fra Pier 11 (forenden af Wall Street) til IKEA Brooklyn.
 • Nå ja, det kan godt være at jeg har helt særlige tendenser i den retning, som "IKEA-forsker", men det var altså også et must for mig, at opleve IKEA i USA. Det har vi så allerede gjort 2 gange, så det må være nok for nu :-)
 • Og selvom det ikke mindst var for lillemandens skyld, så gav det også lidt bonus i forsker-nørdens sightseeing-lyster, at være til legestue i Den Danske Kirke. Helt intuitivt var det meget mærkeligt at træde ind i et rum, hvor alle pludselig (igen)talte dansk. På etnolog-siden, så synes jeg også det er sjovt at opleve sådan en udflytter-dansk-forsamling og samlingssted...
 • Yoga-time i et af de kendte yogacentre Min fætters søde kone Solveig fortæller mig at dette er et yoga- samt celebrity- og weirdo must-see and -experience. Her er faste gæster Madonna (men bor hun ikke i London nu?) og andre kendte New Yorkere.
 • Mo-Ma No explenation needed
 • The Natural Science Museum - store dinosaur-skeletter og lignende, hvad kan være mere fantastisk for en dreng på 19-20 måneder og ikke mindst hans far?!
 • Guggenheim
 • Metropolitan
 • De to modemuseer i byen: Fashion Institute of Technology og Costume Institute. Førstnævnte har en særudstilling om 'bæredygtig mode' indtil omkring 18. november, så den bliver jeg selvfølgelig nødt til at se. Museet bliver i øvrigt beskrevet af min etnologkollega og Ph.D. i dansk modehistorie som "et mindre modemuseum, men stedet er kendt fordi det ledes af "the brainiest woman in fashion" (Washington Post) Dr. Valerie Steele, som også er ophavskvinden til forskningstidsskriftet Fashion Theory. Journal of Dress, Body and Culture." Sidstnævnte er en afdeling af The Metropolitan med løbende særudstillinger.
 • Halloween / Greenwich village Halloween Parade
 • Thanks giving - vi må virkelig skaffe os adgang til en eller anden families Thanks giving arrangement - bare for at opleve det :-)
 • Opleve nogle sportskampe såsom Basketball-kamp, American Football, Baseball el.lign. for at mærke stemningen og rusen - uanset om vi forstår spillet eller ej!
 • Tage til Godspell gudstjeneste i en kirke i Harlem med et godt godspell-kor. Det skal bare opleves, hvad godspell i virkeligheden handler om og hvor den hører hjemme og har sit udspring!
 • En tysk mor fra legepladsen har anbefalet mig meget varmt, at gå til New York City Opera, så det overvejer vi om vi kan nå.. jeg tror, de lige har haft premiere på Carmen for et par dage siden, og det er jo ikke den værste opera for en opera-debutant som Kristian.
 • Nå ja, i en lidt anden ende af scenekunsten, så overvejer vi også at finde et godt Broadway show - er det ikke ligesom en af de der ting, man skal opleve?
 • Men ikke mindst, har vi checket billetter til en stor sportsbegivenhed - og vi satser på basketball kamp med The Knicks. Det skulle være en sand fest, så det må vi helt sikkert ind og se!

SHOPPING
 • Kager fra Magnolia Bakery - det berømte - ikke mindst fra Sex & the City - kagebageri. Jeg havde spottet det som interessant inden jeg kendte dets historie. Jeg spottede bare de skønne kager i vinduerne samt ikke mindst den evige kø udenfor - den slags borger for god kvalitet (eller usandsynlig hype). Vi har lige smagt en række cup-cakes fra butikken her til aften, hvor vi fandt den skønne anledning til at spise kager, at vi også kunne servere dem for min fætter Claes med kone, mor og datter, der kom til middag i penthousen. Bedømmelsen er: Skønne cup-cakes til en rimelig pris ift. andre steder, men at også andre cup-cake-bagerier kan levere ligeså skønne versioner (vi prøvede nemlig også nogle fra Chelsea Market, da en anden del af familien var forbi :-) )
 • Lagersalgstur ud af byen. Jeg hører fra mange indviede - der i blandt min kusiner Kristina og Anette samt deres søde mor, min faster Janne, men også mange, mange andre at det er værd at tage til og det er muligt at finde mange rigtig gode ting til meget, meget lave priser. Gode ting til billige priser - det er jo noget, vi kan lide!
 • Century 21 - et designer-lagersalgs-stormagasin åbent alle almindelige butiksdage hele året og ligger i nærheden af Ground Zero, og som beskrivelsen altså siger, så skulle det indeholde: gode designer-varer til billig pris, som sagt: we like!
  • Jeg tror, man skal have god tid, være parat til at lede og snuse - og ikke have børn eller utålmodige mænd med på slæb for at finde guld her. Jeg havde ikke god tid og barn i klapvogn med - og der er virkelig ikke særlig meget plads mellem tøj og publikum, så ofte var det svært at komme rundt med klapvognen, for ikke at sige umuligt. De har godt og billigt undertøj og strømper, men man kan ikke prøve undertøj, så jeg har købt og returneret et lille læs allerede to gange. Nu tager jeg til Victorias Secret i stedet :-)
 • Macy's. Verdens største stormagasin, siges det, og min søde veninde (spejder-)Lotte fortæller begejstret om ikke mindst skoafdelingen og i særdeleshed at deres afdeling for 'comfort shoes' lige er sagen for sådan nogle som os, der desværre ikke kan følges med Carrie og co. i de smukke og meget høje hæle, selvom vi meget gerne ville. Sådan nogle som os er udstyret med fødder, der kræver at at blive lidt ved jorden og smyge sig i noget lidt(!) mere komfortabelt. Men her er måske løsningen: Sko, hvor komforten er i højsædet, men samtidig designet forsøger at følge i hælene på sine tynde, høje søstre - eller i alle fald bare har forstået at kombinere det smukke med det behagelige! Det må ses og prøves! Tjaa, måske har jeg allerede prøvet det lidt, for jeg var flittig besøgende i et par butikker med 'Comfort shoes' i Washiington og endte også med at købe nogle høje, fine, sorte sko - som jeg krydser fingre for jeg kan holde ud at have på (det meste) af en aften, samtidig med at jeg forhåbentlig ser blændende ud i dem...
 • Gap - der skal købes jeans til mor og tøj til lillemanden!
 • Diane von Furstenberg har en butik - ligesom alle de andre top-designer-navne - lige rundt om hjørnet fra os, og jeg hører fra en af mine New Yorker tips pushere (aka Apa-Christina) at hun skulle have nogle skønne slå-om-kjoler (der også skulle være gode for de lidt runde damer - men hvorfor jeg skulle have den bemærkning med på vejen forstår jeg slet ikke!) og de skulle faktisk ikke være helt så dyre, som man kunne frygte. Det er det, der siges - og så må det jo checkes. Ellers vil jeg sige, at designerbutikkerne i kvarteret skal jeg lige tage mig lidt sammen for at nærme mig - hvis jeg ikke på forhånd overmandes af følelsen af underlegne forstadsfornemmelserne og  bare spankulerer lige forbi.
 • Moods - meget stor stofforretning, som bl.a. optræder i det amerikanske show 'The Runway' (designer-spire konkurrence). Jeg bliver bare nødt til at opleve, hvilke typer tekstiler og til hvilke priser en sådan butik kan diske op med.
 • Prada forretning i Soho (Broadway/Prince Street) som jeg har fået at vide er et must at se af min etnolog-kollega, modehistorie ekspert samt tidligere bosiddende i New York, Marie Riegels Melchior. Hun beskriver butikken som virkelig avanceret retail. Forretningen er tegnet og udført af arkitekten Rem Koolhas. I samme dur er Comme des Garcons forretning på 23rd street / 10 av. også "cool, cool, cool", i følge Marie. Og nu vi er ved shopping bl.a. i SoHo, så fortæller Marie videre: "Den bedste kaffe midt i shopping og bylivet er på Cafe Citanne på Mott Street og Prince Street. Jeg kan stadig vågne om natten og virkelig savne det herlige lille sted med verdens bedste kaffe!" Jeg gætter bare, men jeg tror, at Marie var bosat i SoHo, mens hun boede i New York :-))
 • Elektronik - jeg ved ikke om det er specielt billigt herovre, men det er blevet os soleklart, at vi må have en lille dvd-afspiller til Elias. Vi bruger indtil videre Kristians computer med dvd-drev, men det er meget svært for Elias ikke samtidig at skulle pille ved alle knapperne foran skærmen og ikke at lukke skærmen ned i et væk - med det resultat, at pc'en lukker ned og skal genstartes for at se videre... Ja, ja, så er der sikkert nogle der vil sige, at så kan vi jo bare lade være med at vise dvd for ham - eller når han lukker den ned, så vil han åbenbart ikke se mere. Det har vi prøvet. Man så bliver han endnu mere tosset. Og vi har ikke fjernsyn, så det er altså rart for både forældre og Elias ind imellem at give ham lov til at kigge lidt på Kaj&Andrea, Bamse & Kylling eller Baby Einstein. Kristian snakker også meget om at han skal have sig en i-pad og vi bor jo godt nok lige overfor Mac-butikken. Til gengæld så har vi også fået et tips om, at der skulle være en lille butik over for New York Public Library, hvor der sælges billig elektronik såsom (sidste års model af) i-phone, i-pad etc. [Kristian har været forbi og sælgeren gør også meget ud af, at han kan lave en special deal med 50%, men når man sammenligner, så viser det sig ikke at være billigere. I stedet fandt vi frem til JR lige øst for City Hall park. De har stort udvalg og rimelige priser uden dikkedarer!] Jeg havde også en idé om en i-phone, men måske venter jeg til jeg kommer hjem og køber det gennem mit mobilabonnement... Der er vist også nogle problemer med nogle forskellige standarder mellem USA og Danmark/Europa.
 • Marshalls - jeg får at vide fra 'spejder-Lotte' at det er relativ små og overskuelige butikker med et begrænset udvalg til alle; børne-, dame- og herretøj, sko, køkken- og husting, bøger m.m. og til virkelig billige priser. De køber åbenbart restpartier af alle mærker, så Lotte & co. har købt sportssko til ungerne (20-25$), Naturalizer sko til moderen (40$), lækkert undertøj og, ikke mindst, lækre køkkenting i fede mærker (Kitchen Aid m.m.) og ikke mindst en ekstra kuffert... Det sidste får vi absolut også brug for, så det kunne være, man skulle kigge forbi en Marshalls :-)
TURE UD AF BYEN
 • Tur til Washington DC. Det kom til at passe med at Kristian skulle på konference i DC, så Elias og jeg tog med og tumlede på legeplads dér, men tog også på ture for at kigge lidt ind til Hr. & Fru. Obama og den slags.
 • Besøge Christina Thyssen for at se på efterårets mange farver og besøge en kær gammel CSR-center-blæksprutte, der har fundet tilbage til sit eget fag og felt her i det amerikanske - nemlig litteraturen. [Jeg tror desværre ikke at vi når det, men måske når vi at tage en kop kaffe i byen, når hun alligevel er her :-) ]
 • Besøge Charles Hecksher (Kristians "protege" på Rutgers University). Charles bor med sin familie i Princeton - en anden meget kendt universitetsby, som skulle være rigtig flot. Kendte universitetsbyer er generelt interessante og dragende for sådan nogle forsker-nørder som os :-)
 • Jeg havde også på et tidspunkt en idé, om at ville en tur til Boston - for bare at tage et kig på byen og på verdens mest berømte universitet Harvard. Men min fætter anbefalede at lade den ligge - og hellere koncentrere os om Washington, som vi altså allerede har gjort og fik fantastisk anledning til at opleve pga. Kristians skole-konference.

Elias' første computer


Elias har fået sin egen første pc! Han var så nysgerrig og pilfingret ved vores computere - at vi synes, at den bedst måde at forhindre at de gik i stykker på, var at give Elias sin egen pc. Den fandt vi så i 'ToysRus' på Times Square:


  
Oppakning følges nøje
 


                   
Ja, det tager altså noget tid at befri den fra al sin indpakning!


Endelig befriet...

Så man kan tage den under nærmere inspicering


 
Far og søn i pc'ens verden


Elias' pc har været et kæmpe hit - men den blev måske overbrugt en tid, så nu er den ikke helt så meget en nyhed og er derfor lagt lidt på hylden igen..... selvom den dog stadig kommer frem ind i mellem - ogsaa i vores nye, lysere omgivelser: 

Mor og søn med hver sin computer


søndag den 24. oktober 2010

Cultural encounter – reforming schools the American way

Dette blogindslag er for de virkeligt nørdede. Det er et meget langt indlæg hvor jeg sammenligner den amerikanske måde at reformere skoler på med den danske måde. Jeg tager udgangspunkt i en konference jeg deltog i for to uger siden i Washington. Konferencen handlede om hvordan amerikanske skoledistricter samarbejder med lærere og deres fagforening om at reformere amerikanske skoler. Jeg sammenligner det med den danske måde at reformere folkeskolen gennem samarbejde, og jeg giver en god grund til at det nationale partnerskab i Danmark om skolen brød sammen her i efteråret.

God læsning, Kristian
The school conference in Washington
A couple of weeks ago I attended a conference organized by scholars from the university I´m visiting – Rutgers University, School of Management and Labor Relations – and American Federations of Teachers (ATF). The conference took place in Washing DC at the Hilton Hotel – the hotel where Reagan was shot!

The conference topic was: Collaborative School Reform – School Reform From Within”. It focused on what is rarely in the American school system – reforming schools through collaboration between The American Federation of Teachers (ATF) and the School Districts. And my God the conference was a cultural encounter!

First, I witnessed a talk by the president of (ATF), Randi Weigraten. ATF is a large union with 1,5 million members and Randi Weingarten is a real American superstar traveling arround the US promoting collaboration as a mean to reform schools from within, also appearing on Larry King Live and Meeting the Press.

The presentation started the American way with a pre-presentation by ATF vicepresident, who praised Randi Weingartens results before the superstart herself entered the scene. The next day Randi Weigarten presented another American superstar, congressman George Miller from Californien, whose engagement in politics she compared to late congressman Ted Kennedy. She praised Millers legislation results regarding education and labor-employment regulation. The first act Obama signed was in fact written by congressman Miller – who by the way took of immediately after he had talked because he had a campaign to run against a feisty tea party candidate, as he said.

This is really not the Danish way of doing presentations. We do not flash our results this way. I kind of liked it. The next time I am going to present something, I will bring one of my colleagues to present my results!

Futhermore, Randi Weingarten toned her speech a lot. When she talked about the serious task of teachers she talked slowly and seriously which created a sense of the urgent need of teachers to be open towards collaboration. “We need to prepare our kids for todays work, and transform our schools to the knowledge economy“. “It is not a choice”, she said further. “No other industry, private as well as public, gets those demands to create tomorrow's society”.

I think Randi Weigartens talk was too much of a pathos talk for my academic taste. So let me turn to the content of the conference: Collaborative School Reform – School Reform From Within

Attending the conference was quite unique. Superintendents, union leaders, teachers and legislators from all over the US attended the conference – from the west in California to the east in New York state. They all presented their experiences regarding collaboration between teachers, union leaders and district superintendents. In the start of the conference it was quite difficult to understand what they were saying. Not because I couldn´t understand the language, but because I wasn´t familier with the context. Often, it was quite obscure for a Dane. Do you for instance know what a “right to work” state is? No? It is a state were collective bargaining is forbidden by law!

But after listening to all the presentations, after discussing with legislators, lobbyists and research scholars, and after witnessing a discussion between superintendents from St. Louis and Philadelphia, I now have some insigths into how the relations between labor and management works in the American School system. Relations between labor and management and how they are formed is the prime subject of my research interest and the topic of my PhD Project in the Danish school system.

Therefore, I will now discuss similarities and differences between the American way of using collaboration to reform schools from within and the Danish way of using collaboration to reform schools from within.


Creating tomorrows society – through two opposite ways!
The responsibilities put on US schools to create tomorrows society mirrors the responsibility put on Danish schools to create tomorrows society. However, the collaborative history of the two countries is very different. The result is  two opposite ways of using collaboration to create tomorrows society.
The conference showed that in US reforming schools the collaborative way primarily means a top level initiated collaboration between the teacher union president and district superintendent in the district (municipality in Denmark). For a while during the conference I was pretty confused because in Denmark collaboration is culturally embedded in the day to day relations between principals (called school leaders in Denmark) and teachers, often represented by the shop stewards. This is not the case in the US school system. Let me give an example.

Evaluation on the basis of test results is extreme in the US compared to Denmark. In the US there are two poles – úsing test results to develop teachers from within the schools or using test results to control teachers and command development from outside the schools. On the basis of test results the union presidents and district superintendents who attended the conference collaborate in order to foster development of teachers within the schools. However, it is not the individual school that facilitate the development. Instead it is a development supported, both financially, academically and organizationally, by the union and the district. One example is the Telodo School District in Ohio (50 schools). In Teledo School District the Teledo Federation of Techers teamed up with the School District to form a Reading Academy in order to meet the fourth grade reading guarantee imposed by Ohio (no student could move from fourth to fifth grade without being proficient in reading). The reading academy provides intensive, ongoing professional developments facilitated by six trained reading supervisors. They are released from their classes to work with district teachers litteracy improvements based on litteracy science results. The district and the union do not command teachers to attend the program because they want teachers who really want to change – 80 percent of eligible teachers applied the last time. The reading program is an underprogram of a national program developed and managed by the American Federation of Teachers.

I think we can learn a lot in Denmark from the collaborative schools regarding the use of test results and trained supervisors to foster teaching developments within schools. Especially in these days where development of teaching based on an evidence based approach is on the agenda in Denmark.

In order for school level collaboration to flourish, collaborative efforts and initiatives have to be established at the top level between district union leaders and superintendents. A research report written by professor, Saul Rubinstein, and PhD Student, John McCarthy from the School of Management and Labor Relations on behalf of research from the six districts attending the conference, shows that when collaboration is backed up and legitimated from the top it also flourish at the bottom between teachers and principals.

In Hillsborough school district they have had a long history of collaboration, also on the school level. As the research report states: ”Since the 1980s the district has promoted joint planning and site-based decision making through extensive teams and other collaborative structures at the district and school levels. For example, schools have School Improvement Process (SIP) Teams that focus on student performance, and School Site Steering Committees that convene with the principal to discuss issues such as the budget, best practice instruction, class size, dress code, applicant screening, teaching assignments, among others”. (McCarthy & Rubinstein 2010:18). Union president and superintendent from another district (ABC District) see themselves as ressource developers that empower teachers and principals and give them the ability to commit to collaboration through jointly formed projects monitored and maintained by the superindent and the union president.

The collaborative approach is different from the command/control approach. In the command/control districts superintendents control test results from outside the school as a basis for commanding changes within schools, often meaning sacking the bad performing teachers. One example is Washington DC where the chancellor Michell Rhee, who is known for her fearless fights with The American Federation of Teachers, sacked over 200 teachers using the criteria of bad test scores.

What is interesting is that both approaches – the collaborative approach and the command/control approach – strongly focus on the individual teacher but with two contrasting ideas of what Weber calls the persona who occupy the office as a teacher. The collaborative approach´s persona is a teacher who have a potential for change which means that the teacher wants to teach and are able to develop his or her teaching. Therefore, development programmes as the one in Toledo builds on that persona. The command/control approach´s persona, on the other hand, is a teacher who is either a good or a bad teacher. The high performing teachers should be recruited and motivated with higher salaries and the bad performing teacher, who are responsible for destroying the future of kids, should be sacked. I am not kidding! Representatives for the command/control approach, like Michel Rhee, do not believe that bad performing teachers are able to develop their teaching, at least not when they are supported by American Federation of Teachers that in their eyes only wants to secure tenure.

I can imagine that there are districts that combine these to approaches. However, the conference debate was organized arround these two poles, also mirroring a current national debate in the US in the light of a new documentary movie (by the director of Al Gores Climate Movie). It´s called “Waiting for Superman” and it is very critical towards teachers and American Federation of Teachers.

I will argue for one reason why school collaboration in the US has to emerge from the top between unions and superintendens before it can emerge from the bottom between teachers and principals. Not knowing in depth the American history of collaboration, I think, that in order for many american teachers to be open towards change they need the collaborative legitimacy created by the collaboration between district union and superintendent. That labor-management relations in schools are formed by circles of mistrust is evident. At a discussion session at the conference a superintendent from one of the attending districts explained that she and her fellow district union leader had to conceal their negotiations regarding bargaining agreements because teachers would act against it if the bargaining results was communicated openly as a collaborative result.

Eventhough the research report shows a lot of aspects of the collaboration between teachers and principals at schools, the conference did not seem to focus much on the role of the principal, not to say the role of the parents - parents were simply not mentioned or tematized! Students were mentioned and reflected upon, especially regarding the use of test results. Reforming schools in the US often means reforming the poor areas of a district with lot of low performing students who do not have the same learning possibilities as other students in other areas in the district.

The American way of reforming schools through collaboration contrast greatly with how we reform schools through collaboration in Denmark. In US they focus on collaboration initiated at the top, evaluation and development of the individual teacher and no focus on the role of the principal, parents and pupils. In Denmark the local school and the stakeholders of the schools are the catalysist for change. A recent change in the act that govern the schools mentions parents as collaborative partners in the first §, and reforms have given parents a collaborative responsibility for the learning of the pupils. One example is the student plan, which is a written plan for the student's academic and behavioral development. It acts as a basis for teachers', pupils' and parents' collaborative improvements.

Therefore, in contrast to the US, we do not have such a strong focus on the individual teacher and we do indeed include the parents and the pupils. In Denmark it is the school leader who have the responsibility for holding teachers accountable and facilitating teacher development. Teacher development is often a collaborative effort between school leader and teachers, often represented by the shop steward.

Currently, I am writing a paper about the student plan and the learning ideal it embraces. I focus on how teachers in two primary schools use the plan and how their way of using the student plan transforms the persona of the teacher from an autonomous teacher to a responsive teacher. The responsive teacher sense and react individually to pupil and parents and the responsive teacher, therefore, facilitates what I call individualized collaboration.

I will now focus on how collaboration beteween school leaders and teachers in Danish schools reform schools from within. I hope I will be able to explain the Danish context enough for my american readers to follow my argument.

I will start with a story about a recent breakdown of a national school reform partnership in Denmark. The story will display that in Denmark reforms are championed as something that should take place within the schools – bottom up so to say – and not primarly on the top level (the national and municipality level).


The school as a catalyst for economic growth
In every government rapport about reforming Danish Schools and in every government rapport about the global challenges facing Denmark schools are hightlighted as the primary catalyst for growth in the Danish Society. After the PISA testing in the 90´ties showed that Denmark was lacking behind other countries, e.g., in reading, maths and science compared to, for instance, Finland and Sweden, reforms have hauled Danish Schools. In 2004 the new center-right government in a coalition with The Socialdemocratic Party introduced national learning objectives and national tests. In 2006 they followed up with individuel student plans. The coalition saw it as urgent to create a culture of evaluation as suggested by both the OECD and the Danish Evaluation Institute. In fact it was so urgent that the traditional way of reforming Danish institutions was set aside – eventhough The Social Democratic Party was in the coalison The Danish Teacher Union was not invited. The reformprocess was more command/control than collaboration.

But then Denmark got a new prime minister.

Last year in the opening of the parlement in October the new Danish Prime Minister, Lars Løkke Rasmussen, promoted yet another reform of the danish school system. This time he argued, in contrast to his predecessor Anders Fogh Rasmussen, for a new partnership between the government, teachers, school leaders, pupils and parents. Lars Løkke Rasmussen had taken over the position as prime minister after president Obama had armwresled with prime minister Erdogan from Turkey about who should occupy the vacant position as Secretary of NATO. Obama won and Anders Fogh Rasmussen took off to Brussels.

Not being elected by the people and being prime minister in a time of financial crises Løkke needed a new project that he as primemister could engine with both public interest and economic growth potentials. After he as minister of home affairs had reformed the municipality system and the health care system he now turned to the school system. Reforming schools he could engage the citizen (parents …who are voters) as well as putting long term growth on the agenda. The enginering blue print for reforming the Danish welfare society has been to integrate econimic growth into the welfare reforms illustrated in mottoes such as: “No welfare, without economic growth“, “We have the most expensive schoolsystem in the world – we can do better” and so forth.

Reforms were once again urgent.

Løkke formed a committee of experts, both academics and practicioners (two teachers and a school leader) that should make a 360 degree evaluation of the danish school system (because it was an expert group the teacher union was not invited). They delivered af rapport before summer 2010 and launched a website with ten recommondation for reforming schools. The relevant recommondations can be summarized into: develpments of teachers and school leaders competences, clear goals for learning and focus on schools results, more operational freedom to the municipality and the schools, and strengthening of the academic content through bigger schools

The partnership was prepared through meetings last spring – at the prime ministers residential, Marienborg – with the organizations that represents the partners (students, teachers, parents and school leaders) as well as members from the commitee. On behalf of the experts recommondations ´7 ambitious goals for a even better Folkeskole´ was formulated, mostly formulated by the government, I believe, but supported by the partners. The policy paper containing the seven goals also mention that the partners have a shared responsibility for making the goal achivement realistic. One of the seven goals is, for instance, a reading gúarantee saying that by 2015 all students should be able to read after the second grade. Other goals are that knowledge and research should play a bigger role in schools (evidencebased teaching) and that tests results should be made public.

The breakdown of a national partnership
The partnership had started. But suddenly the minister of education one Monday morning this fall – a coouple of months in the partnership – announced that the partnership had collapsed because of The Danish Teacher Unions stubborness and lack of ambitions. She supplemented - aimed at the union - that the negotiation was not a collective bargaining – the  reform was about reforming schools for the sake of pupil learning, not for the sake of the working conditions of teachers.

The union on the other hand was surpriced. Before the weekend they had sended a paper suggesting to make one of the ten goals more realistic (the 2015 goal that garentee that all students can read when they finished second grade, would be more realistic if it was year 2020) and put one goal of making test results public up for negotiation. They supported the rest of the goals. The union supplemented – aiming at the Government – that the partnership had nothing to do with a partnership when all the goals were decided and non-negotionable by one part beforehand.

But why did the partnership really breake down?

Set a side causes such as a new and unexperienced minister of education with no mandate to negotiate, with a market liberale background (not trusting unions and promoting individual freedom), and a stubborn union, I argue for a more deep rooted reason: The government and the The Danish Union of Teachers have two different ways of understanding and wanting to use collaboration as a ressource for reforming schools and that resulted in the breakdown of the partnership.

The teacher union´s collaborative rationale is collaborations as a ressource to be used at the top level between The National Teachers Union, the Danish Government and the rest of the partners. It´s a rational formed by the famous Danish bargaining system. The idea is that partners negotiate with the purpose of forming collective and obligating agreements that legitimize changes from within schools. According to this rationale the government needs the legitimacy of The National Union of Teachers in order for the individual teacher to give input to the reform at the local school.

The governments collaborative rationale, on the other hand, is collaboration as a ressource to be used at the bottom level between school leaders and teachers in schools. It´s a rational formed by the last 20 years of New Public Management reforms – delegation of operational responsibility to schools steered from a distiance through contracts, budgets, performance indicators etc. – combined with a profiliation of HR tools developed by and integrated into the Danish culture of local collaboration. The idea is that the government delegates reform responsibility to schools and they expect the schools to reform in a collaboration with teachers and parents using and developing the HR tools provided. According to this rationale the role of the national teacher union and the rest of the partners – because of their network and knowledge – is  to give input to the process of reforming, not the goals of the reform.

But why did the national partnership breakedown?

During the last ten years the Teacher Union has not been involved in school reforms. These reforms has changed the focus on historically favoured learning ideals such as Democratic Bildung to core academic disciplines and measureble goals. For many teachers, the reforms have also created a very demanding working environment resulting in stress, burnouts and early retirement. Therefore, the Teacher Union, I would argue, wanted to negotiate a realistic reform agreement that could legitimize reforms from within schools.  

The Government, on the other hand, rely on their politicy to work – they rely on local schools and municipalities to be responsible and reform in a collaboration with teachers and parents. Therefore, I would argue, that it was easy for the government to cancel the partnership because they simply don´t need the legitimacy of the National Teacher Union. They, of course, rely on their own policy to work.

I think that is the more deep rooted reason for the collapse of the partnership.

Let me elaborate on this argument.

The last 20 years policy of shifting danish governments – both the Social Democratic and Center-right governments - has been to reform the way public institutions – such as schools – are governed and organized locally. The policy has been as Pedersen and Harley (2008) has shown to delegate responsibility to local institutions and governing at the overall policies steered from a distance through activity budgets, contracts, quality rapports, key performance indicators etc. It has also been combined with a profiliation of HR techniques that give local management the tools to manage the individual relations to civil survants, e.g., appreciative talks, competence development programs, career plans, management and well-being surveys etc.

With Lars Løkke Rasmussen the New Public Management reforms culminate in his suggestion to liberate schools from bureaucratic control in return for making the schools responsible for meething new, still unknow, national goals. With that suggestion, Lars Løkke Rasmussen introduces School Performance Management as the prime mean to govern schools. In other words, the government rely on the schools to collaboratively develop their schools operations if they make themselves accountable to new national goals. This means, that the municipality and the local school have the liberty to choose how to met the national goals.

Danish school collaboration
Let us examine the collaborative choices schools have when they are obliged to met new national goals. The three collaborative choices I will suggest are formed by the last 20 years of New Public Management reforms and profiliation of HR tools developed by and integrated into the Danish culture of collaboration. The Danish Culture of collaboration is formed by 100 years of collective bargaining and has – using a phrase from the Danish professor Per Hull – ´danicized´ Scientific Management in the days of the Marshall support, the wave of Human Ressource Management in the 80ties and 90ties and the last 20 years of New Public Management reforms in Denmark.

1) The local school can chose to use the collaborative ressources embeeded in the relations with the local teacher union if that is the best practice for that school. The unionized collaboration has played a major role in many schools and still does. For instance, in many schools the shop steward function as a sparring partner for the school leader. The school leader can discuss difficult managerial issues trusting that the shop steward work for the best of the school. At many schools the shop steward is also a part of the teachers recruiting process and part of the municipality collaboration. And in all schools or clusters of small schools they have mandatory collaborative bodies (it is mandatory in every government institution) where school leaders, shop stewards and safety stewards collaborate on day to day issues such as classroom facilities, health and safety, processes regarding teachers developments and generel working conditions. 

2) The school leader can also chose to use HR tools developed and formed by the unionized collaboration. In Denmark a large proportion of workers are entitled to have a yearly talk with their manager about their work, academic and personal development and well-being. Well-being surveys are, also mandatory in all municipalities and they are often developed in collaboration with the shop stewards and local unions. These HR-tools are examples of a tools developed and legitimated by the collective bargaing system.

Schools leaders can choose to met the new national goals using the unionized collaborative resources developed through the collective bargening system, and by that follow a long tradition in Denmark. I believe that unionized collaborative reform will continue in many schools.

3) However, they can also choose to develop new collaborative approaches that builds on the relational value of social capital. I call it individualized collaboration. This approach is critical towards the idea that collaboration could only work if it builds on unionized collaborative ressources. In the first of the above two approaches the teacher is represented by the shop steward and in the second approach all teachers have the same rights as workers negotiated through the collective bargaining system. Individualized collaboration on the other hand builds on the idea that clusters of individual relations can be used for specific purposes (Hasle, Thoft E., and Olesen K.G. 2010). One example is what Charles Heckscher (2007) calls task teams which are temporarily formed teams with the specific purpose to solve a task. The team is manned with the employees and managers relevant for the specific task, often across the boundary of tenure, departments and competences. The idea behind individualized collaboration is that the use of the individual relations to teachers is legitimized by various sources, e.g., teacher competence and performance, well-being, managerial power, voluenteering, elective representation etc.  

In my PhD Project I use the analytical construct individualized collaboration that builds on social capital to empirically investigate the collaborative approches that flourish at the school level. In two primary and secondary schools, I examine the processes of social capitalization, the personas that manage these processes and the implications for school leadership, self-management and well-being. One example is the paper I am writing about the student plan. In this paper I argue that the student plan fosters individual collaboration between teachers, parents and pupils that builds on social capital.

I will end this blog with one critical comment towards the politics of the Danish Government. Relying on School Performance Management and the Danish culture of collaboration, surprisingly, an ironic dillemma emerge. The ironic dillemma is as followes: The successful collaborative culture between teachers and school leaders that ensure that teachers and school leaders can implement and develops reforms locally has been made possible as a result of the historic and legitimating role of the collective barganing system. Because of the success of the Danish collaborative bargaining system to form a local culture of collaboration that reform schools from within, the danish government does not need to bargain a collective reform agreement with The National Teacher Union in order to legitimate reform from within schools.

I do not thing that the Danish governement will admit that the local collaborative culture they rely on to reform schools from within ironically is fosted by the history of the famous danish bargaining system that they seem to opone. A critical question is: Does the politics of the Danish Government mean that they are throwing out the baby with the bath water? Can they rely on reforms to take place with out the legitimacy of The National Union of Teachers?

I will now sum up the similarities and differences between the American way of using collaboration to reform schools from within and the Danish way of using collaboration to reform schools from within.

The American way of collaboration in schools focuses on 1) collaboration initiated at the top legitimating collaboration between principals and teachers at the buttom, and 2) using collaboration to evaluate and develop the individual teacher using test results.

The Danish way of collaboration in schools focuses on 1) collaboration initiated at the local school between municipality, school leaders and teachers legitimated by unionbased collaboration and individualized collaboration that builds on social capital.

That will be all! Kristian J

onsdag den 20. oktober 2010

Elias i storbyen New York - part II


Den langt overvejende del af vores nu måned i New York har det været rigtig godt vejr. I starten var det meget varmt og virkelig, virkelig fugtigt. Men så fik vi et skift i vejret med masser af regn i nogle dage. Uanset vejrlig skulle vi jo ud og lege - man er vel viking! Og så var der selvfølgelig også lige det ved det, at vi på daværende tidspunkt boede i den mørke hotellejlighed, som man bare ikke kunne holde ud at være inde i en hel dag - og så må vi lege i regnvejret!

Elias synes, det var en fest! Han ikke bare trampede i vandpytterne, men lagde sig også flere gange ned i dem!! Så selvom en russisk mor og mormor var meget imponerede over det danske regntøj - sådan noget har de ikke helt på samme måde herovre eller også er det bare ikke helt så almindeligt, at man også går på legeplads, når det regner - så kunne det dog ikke holde vandet ud, når man ligefrem 'svømmer' i det....

Mor var lidt mindre begejstret, da den fine nye regnfrakke hun havde købt kort før afgang fra Danmark alligevel viste sig overhovedet ikke at kunne leve op til betegnelsen 'regntæt'!!!

  
Efter formiddagstur i regnen måtte vi ud af det mørke hul af en lejlighed igen og ud og opleve byen en smule. Den første uge eller to gik rigtig hurtigt med at arrangere og undersøge boligsituation samt indregistrering på universiteterne, finde ny barnevogn og al den slags. Det har været fint, fordi det gav os anledning til at komme rundt mange forskellige steder i byen, men det gav os ikke ro til at opleve byen mere end på overfladen. Det vil sige, at se en masse af byen udefra, men ikke rigtig have tid og ro til også at gå indenfor, f.eks. at gå ind i butikker eller stoppe op og opleve noget af det, der er essensen af New York. Denne eftermiddag havde jeg fået nok af at opleve byen på overfladen, så jeg 'tvang' mig selv og Elias på en enkelt shoppe tur i Gap - hvilket for mig er noget af essensen af New York og USA. Og så skulle vi også liige smage en rigtig Big Apple Hot Dog med det hele: sauerkrat, pickles, ketchup, sauterede løg og lignende:Nogle gange bliver man altså overrasket over hvor stor ens lille dreng er blevet. Her er han så ved at ville indtage byen og vores nye kvarter med sin fine Fjällräven rygsæk på egen ryg for første gang (og vi tænker meget på Gudmor Lone, der har givet rygsækken til Elias' 1 års fødselsdag)....men mor og far er selvfølgelig lige bag ved, for store oplevelser og farer lurer alle vegne, såsom at sige hej til en hund, der bliver hilst på med stor begejstring, men også stor respekt:

    
Og så er vi med far i parken og på legeplads - der skal kravles og undersøges...

  
 
                                                        
                                             Nå ja, man kan vel ligeså godt lige tage sig et hvil...

Uden mad og drikke.....
Men ind imellem bliver det hele også liiige en tand for meget - og så må man have sig en lur! - uanset at man står midt i det mest larmende og travle sted i byen: Times Square.

mandag den 4. oktober 2010

På udkig efter en bolig i New York

Vi brugte måneder på at kigge på lejligheder over nettet inden vi kom til New York. Vi var flere gange tæt på at sige 'ja tak' og gjorde det faktisk et par gange - men enten måtte man ikke have barn i ejendommen eller også viste det sig at være en fusker, som 'bare lige ville have overført 1500 $', men så snart vi spurgte om min søde fætter Morten kunne komme og se lejligheden, så hørte vi aldrig fra dem igen.

Lige lidt læsevejledning: Dette indlæg blev temmelig langt, da det skal tjene flere formål, såsom rejsebeskrivelse samt udveksling af rejsetips. Derfor har jeg lavet kapiteloverskrifter.
 • De meget travle: Hvis man først og fremmest er interesseret i at se, hvor vi bor nu og ikke vejen med at finde det, så hop straks til sidste kapitel 'Home away from home'. Her kan man endda hoppe forbi det skrevne og gå lige til faddet med billeder af lejligheden, hvis det skal gå rigtig, rigtig stærkt!
 • De lidt travle: Hvis man også gerne vil have lidt med fra hotellejligheden, som vi boede i indtil 1. oktober, så stop op halvvejs ved kapitlet 'hotellejligheden' 
 • De alment interesserede: - og hvis man undrer sig over vores valg med at vente med at vælge 'permanent' bolig til vi ankom til New York, så kan i også læse 'Vejen til lejlighed går gennem hotel'. Kapitlet 'lejligheder vi valgte imellem' fortæller, som overskriften antyder, om de lejligheder, vi så; men giver derudover også en beskrivelse af nogle af de forskellige kvarterer, som New York består af og vores umiddelbare indtryk derfra.
 • De ekstra interesserede: Hvis man virkelig savner os meget eller bare gerne vil lære lidt af vores genvordigheder med boligsøgning, så tag også kapitlet 'Søgemaskiner og boligagenter' med.
Rigtig god læselyst!


Søgemaskiner og boligagenter
Nogle af de steder, vi søgte, var:
- http://www.craiglist.com/ - en slags amerikansk version af 'den blå avis', hvor man kan finde alt stort og småt og altså også lejligheder. Man skal dog bare være opmærksom på at der er fuskere i mellem - og at man ikke skal overføre penge oversøisk - og det bliver stort set ensbetydende med at denne formidling først og fremmest kan bruges, når man er i byen.
- http://www.sabbaticalhomes.com/ - en bytte-bolig-side mellem akademikere, der som os tager på forskningsophold væk fra eget universitet. Det er en formidlingsform, der virker langt mere seriøs og vedkommende end craiglist til i hvert fald boligsøgning - og jeg kender flere, der har været heldige med at finde en god bolig her igennem. Problemet generelt med boligsøgning for en kortere periode er at ikke bare skal boligen passe til familien - størrelse, faciliteter og evt. endda indretning - men det skal beliggenheden, prisen, samt ikke mindst perioden også. Det er rigtig mange elementer, der skal passe sammen!
- http://www.nofeerentals.com/ - endnu en boligsøgemaskine
- Da den private formidling ikke rigtig virkede på afstand, så søgte vi også gennem forskellige agenter. Her er fordelen, at man (vel) kan stole på at hvis man sender penge og skriver kontrakter, så er der i hvert fald større chance for at der faktisk er en lejlighed, når man kommer frem, som også passer til de billeder, der er at finde på nettet. Problemet med agenter er selvfølgelig, at de skal også tjene penge - og da boligerne i forvejen ikke er billige, så gør det kun udgifterne større eller lejlighederne mindre attraktive indenfor ens budgetstørrelse... Vi prøvede følgende virksomheder:
- http://www.laragroup.com/
- http://www.nyhabitat.com/
- http://www.urbanliving.net/
- http://www.maisonintl.com/


Vejen til lejlighed går gennem hotel
Det endte dog med, at vi opgav at finde en lejlighed hjemmefra. For os var det simpelthen for svært at få et ordentligt indtryk af lejligheden og hvor meget plads, der egentlig var til ikke mindst lillemanden at lege på - ligesom det var meget svært hjemmefra at få et indtryk af kvarteret og hvordan det ville passe til os. Vores kriterier var, at det skulle være nemt at komme både til NYU, hvor Anne skulle være, og til Penn station, hvor Kristian skulle tage toget til Rutgers University fra. Der udover ville vi gerne have at det var et rimeligt sikkert og rart sted at være for os som familie med Elias på halvandet. Der måtte gerne være legepladser i nærheden, ikke midt i byens mest trafikerede plads og helst heller ikke et alt for larmende sted. Og på trods af fantastiske muligheder med google-street, så er det helt umuligt at skabe sig et indtryk af et sted elektronisk, man aldrig før har været in-real-life og derfor ikke kender lugten, lydene, menneskene, husene af.

Selvom vi havde fået udpeget kvarterer, der kunne være interessante for os, så fik vi samtidig at vide, at sikkerhed og kvarterets attraktivitet skifter fra blok til blok. Så alt i alt, blev vi enige om at leje et hotelværelse for en kortere periode - og så bruge den periode til at finde det helt rigtige i.

Men det med hotelværelse viste sig faktisk heller ikke at være så nemt, da vi på dette tidspunkt var ved at være lidt sent ude... (8-10 dage før!!).Til sidst havde vi dog hul igennem til Bridge Suites, som vi fik anbefalet af Morten. Det virkede endda rimeligt også i pris: 2400$ for 2½ uge.


Hotel lejligheden
Som hotelværelse - studiolejlighed - var det ok. Det var rent, men som min mor ville kalde 'shabby'. Hvis man skal tro dem, der kender byen rigtig godt, så er det bare sådan boligmassen er i New York. For nogle dage eller en uge ville det være helt ok; men jeg var ved at få spat af det til sidst. Der var meget indelukket og mørkt.

En ting var at det har været utrolig varmt af årstiden i byen; men når det så samtidig føles som om man går ind i et dampbad uden vinduer, når man kommer indendøre, forstår man pludselig hvorfor nogle bliver vanvittige i de lange, varme perioder, hvor luften står stille. Og når man derudover - på trods af at solen står højt på himlen - bliver nødt til at tænde alt elektrisk lys for at orientere sig indendøre, så føler man sig snart som en forvokset muldvarp eller en chilensk minearbejder fanget i en nedstyrtet mine!
Da vi flyttede her til vores nye lejlighed i går, gjorde mine øjne helt ondt af al det lys, der strømmer ind i denne lejlighed - hvilket altså siger noget om den grotte vi har boet i indtil nu.

På trods af en stadig følelse af indespærrethed, så har beslutningen om at vente med at vælge endelig bolig alligevel været helt rigtig af mange grunde.

- Den første og største grund er selvfølgelig, at det har givet os langt bedre mulighed for at vælge det rette sted, som passer os både med størrelse, indretning, placering og periode.
- Men der udover har det givet os anledning til - på en anden måde end man ellers ville - at opdage forskellige kvarterer i byen og vurdere dem indgående i forhold til hvilket type liv, der leves og kan leves der.
- Det har også givet os et indblik i den New Yorkske boligmasse - og vi har fået adgang til mange forskellige typer af private hjem - noget af det, der ellers er noget af det sværeste at få indtryk af, når man rejser og ikke kender mange forskellige personer på det sted, man rejser til.

Og på trods af, at jeg var ved at blive vanvittig af vores hotellejlighed, så har vi fået mulighed for at lære mere end en del af New York at kende. Alt i alt har dette lejlighedskiggeri altså givet os anledning og mulighed for at kigge ind under overfladen på den by, som vi netop er kommet for at lære bedre at kende på andre måder end man normalt vil som turist!


Lejligheder, vi valgte imellem
Og for nu at give nogle af vores oplevelser med New Yorks boligmasse fra os, er her nogle udpluk fra vores boligsøgen:

 * Den første lejlighed vi så, var en lille to-værelses på Morton Street i Greenwich village. Det var et helt chok, at stige op fra metroen, som vi var steget på på 59nde gade i stort ståhej, mylder og larm midt i business-kvarteret med masser af skyskrabere og jakkeklædte folk på vej i sprint - og så komme op til et lille landsbylignende kvarter med huse på cirka 4, max 5 etager, hvor folk mere end i sprint egentlig luntede afsted og hvor slipset var erstattet af en strikvest eller et par hængerøvsbukser under en college sweatshirt. Det var et helt fantastisk skønt sted. Vejene var tætte og kringlede med masser af træer og planter og husene omkring var mest town-houses, dog desværre ikke det vi kiggede på.

Lejligheden som vi så, var som sagt ikke stor. Den havde et fint - ret rodet køkken - en lille stue og en gang ned til soveværelset, som var tæt pakket med seng, gulv-til-loft reol fuld af bøger, skrivebord med masser af elektronik. Det var ikke muligt at passere hinanden fra soveværelsesdøren til vinduet. Stuen var egentlig luftig nok indrettet, men det var først og fremmest fordi ejeren havde været rigtig god til at begrænse sig med møbleringen. Han havde allerede i telefonen nævnt, at han havde indrettet sig med danske møbler, hvilket fik mig til at tænke at her var der nok indrettet lyst og luftigt. Men det var selvfølgelig fine, mahognimøbler fra 1950'erne, som måske nok synes enkle og eksotiske herovre, men som for mig dog mest føles som at træde ind i mine bedsteforældres hjem. Der udover lå lejligheden på femte sal - UDEN elevator! Kan I ikke lige se os komme hjem med en søn, der ikke vil gå selv - eller som i hvert fald tager en halv krig om at komme op ad trapperne - med indkøbsvarer, pusletaske, sandkasselegetøj OG klapvogn, som man jo ikke må stille i opgang eller lignende herovre! Jeg ved godt, at der er flere af mine søde, gode venner, der faktisk bor på femte uden elevator og med lille barn - og jeg beundrer dem stort. Men hvis man kan vælge og når lejligheden i sig selv heller ikke var noget at bruge al den krudt på, sagde vi hurtigt til hinanden, at vi måtte ud og se os liidt mere om! (Vi har desværre ikke billederne tilgængelige længere..)
 • På Greenwich Avenue, så vi denne lille toværelses lejlighed (2900$/mdr + fee: 2/3 af en måneds husleje):


       

Skønt kvarter, dejlig rummelig terrasse/gårdhave, men meget lille lejlighed, som man måske kan se. Særligt køkkenet er helt ekstremt lille: det er nemlig indrettet i gangen lige når man kommer ind i lejligheden - og er vel alt i alt max. 2 kvm stort. Det er cirka en tredjedel af mit køkken i kolonihaven!! Og altså absolut ikke helt nok til en familie, der skal lave mad stort set hver aften og sidde hjemme de fleste aftener for at passe på den lille.

* Ind imellem de to så vi så også den lejlighed, vi flyttede ind i i går - 1. oktober. (mere om den nedenfor)

* Og sidst, så vi en lejlighed i East village, som var en af min fætters venners lejlighed. Det var også en rigtig dejlig lejlighed, som vi helt sikkert kunne have set os selv i. Den var ikke helt så stor som den vi valgte, men helt sikkert fin til os tre og et fint køkken; men dog, som i mange lejligheder i New York et tini-tiny spisebord - stort set som et rundt cafébord, der er skubbet op i et hjørne et sted og som derfor ikke kan rumme meget mere end to tallerkener. Lejligheden lå på St Martins Place (8 th street i East village), som ellers skulle være den store party-gade og det kunne bekymre en smule, når vi nu ikke længere er svingende single-studerende, men mere satte familie-fornuftige der spiser aftensmad kl. 18 og barnet i seng kl. 20 (hvor vi ofte også selv vælter om kort efter :-) Det er hårdt at være forældre!) Men lige netop på det stykke hvor denne lejlighed lå var der åbenbart alligevel ikke lige så mange barer. Ejerne selv mente at det måske skyldtes at der lå en kirke på det stykke - og der i USA er en regel om, at man ikke må servere alkohol i en hvis radius af en kirke! East village er ellers generelt et meget studentikost område, som skifter fra at være meget snusket til at være virkelig hipt fra den ene gade til den anden. Lejligheden kostede 2500 $, men det var også kun fordi vi havde direkte forbindelser. MEN det lød dog også på ejeren, at de var klart interesseret i nogle der kunne bebo lejligheden mindst en måned mere end vi var interesseret i - og at det sagtens kunne betyde, at selvom vi viste vores interesse, så ville vi ikke få den alligevel.


Home away from home...
Hvis ikke vi havde set den lejlighed, vi nu bor i, så ville vi helt sikkert været gået efter den ovenstående; men nu skulle den altså ikke bare være god, den skulle være bedre end denne, som ligger på 350 West 14th street på hjørnet til 9 ave. Kvarteret er det, der kaldes Meatpacking District og ligger på grænsen mellem Greenwich village og Chelsea - alle tre kvarterer, som vi har fået anbefalet stort (nærmere beskrivelse af kvarteret på et andet tidspunkt).

Lejligheden er, for at det ikke skal være løgn, en penthouse lejlighed!! Det så vi da vi første gang skulle op og se den og stod i elevatoren og ledte efter den knap, der skulle føre os til 8. etage. Der var ingen knap, der stod '8' på, men kun en med betegnelsen 'PH'!! Det er derudover det man kalder en duplex, det vil sige en lejlighed i to etager.

I underste etage er der et 'amerikansk køkken'!, altså et åbent køkkenalrum med plads til en kæmpe flyder af en hjørnesofa og et spisebord, der kan bespise ikke bare to mennesker, men otte mand høj og bred og så er der stadig masser af plads til at Elias kan løbe rundt, smide med duploklodser eller spille fodbold. I stueetagen er der derudover et badeværelse med karbad samt en vindeltrappe, der fører op til første sal.

Vindeltrappen er måske det eneste minus i denne lejlighed, da den er temmelig farlig for en rørig 1½ årig at bevæge sig rundt på. En ting er at der er hul mellem trinene, men værst er hullerne mellem stængerne i rækværket. De er på mindst 40 cm, hvilket er mere end rigeligt for pinden Elias at vælte sig igennem. Faktisk tror jeg ikke det ville være et problem at have to af hans slags side ved side igennem dette hul - og så er der altså langt ned! Men heldigvis har vi indtil videre lånt en sikkerhedslåge af Morten og Yunji - og selvom den ikke kan sættes fast på vindeltrappen, så fungerer den om ikke andet som en markeret forhindring. Det er selvfølgelig kun indtil Elias bryder koden, skubber let til lågen og så kan han være på vej op igen. Lige nu har han dog stor respekt for både trappen og lågen - men selvfølgelig aldrig mere respekt end at han på tidspunkter hvor lågen ikke var for, har taget den første (mere sikre) halvdel (pga. at siderne på trappen følger væggen) på egen hånd. Men han synes alligevel godt at forstå, at han skal fare med varsomhed, når han nærmer sig trappen oppefra og han er heller (endnu!) aldrig fortsat videre end over første halvdel, så det går lidt endnu. Men vi har været og er stadig på udkig efter endnu en eller to låge(r), der måske endda kan sidde ordentlig fast og/eller løsninger til at sikre de meget vide gab i rækværket.

På første sal er der så endnu ét stort fint rum, der består af et repos hvor vores seng står med et tilstødende toilet med brusebad. Udover repos'et ligner resten af førstesalen mest en havestue eller atelier, da der er glasloft og direkte udgang til en stor skøn terrasse med plads til endnu en stor flyder af en hjørnesofa og et spisebord, hvor igen cirka 8 personer kunne sætte sig og have en skøn middag med udsigt til Hudson River, The High Lane, Chelsea Market og ned langs 14nde gade.

Ejeren må i det hele taget have noget med hjørnesofaer mv. for udover disse to hhv. i stuen og på terrasen, så har han også bygget hjørne-bænke omkring spisebord og i havestuen/atellieret. Bænkene er beklædt med sidde-puder i kulørt, men forholdvist (check nedenfor for det fulde udbytte af dette 'forbehold') neutralt udseende stof. Og så er der ellers strøet med puder langs væggene i alle mulige farver og kulører på en - for mig i hvert fald - rimelig skøn måde.
Og dermed har jeg allerede taget beskrevet en smule af indretningen, men den bør lige have et par ord mere med på vejen, da den er helt unik: Der er sat træ på alle vægge, som så er malet i hver sin pastelfarve såsom lysegul, mintgrøn og fersken. Der udover hænger der større billeder af tropiske områder såsom Florida, Caribien el.lign. på hver væg og ind imellem dem en sand mængde helt små lyserøde(!) rammer med billeder af palmer, kaktus eller strande. Og for det ikke er nok, så er der også liiige blevet sat en ramme af kunstige tropiske blomster rundt om vinduer, dørkarme etc. Og det sidste touch er en fan i loftet flettet af og formet som palmeblade. Det er helt specielt!

Og selvom det hele lyder virkelig taggy, så er det faktisk langt pænere end man skulle tro fra beskrivelsen... Dermed selvfølgelig ikke sagt, at jeg (Anne) ikke allerede har planlagt en vist form for ommøblering, nemlig bare at fjerne alle de små lyserøde rammer. Det ville skrue en lille smule ned for indtryks-decibel'en - og kunne give stedet mulighed for også at ligne lidt en lys og farverig version af svensk ødegård... :-)

No wonder, at der er også står masser af drinksglas i sjove farver og former, for det her sted SKRIGER på cocktailhour og caribisk parties!

Se og døm selv:

 (Stue etage:)

(1. sal:)

 


(Kig fra 'havestue'/atellier mod terrasse)